вторник, 23 август 2011 г.

Tour de brat'4eda Simitli - Nice 2011

Това ще бъде разказче за едно страхотното лятно преживяване. Както посочва заглавието, главен герой ще бъде братчеда.  Със сигурност мога да кажа, че имаме най-добрата, най-прекрасната и най-благородната първа братовчедка на света. Много крехка и същевременно безкрайно силна, бореща се и справяща се успешно с всички предизвикателства на живота. Тя е нашата трета сестричка и затова приехме с огромна тъга заминаването и за Франция преди 10 години, въпреки че знаехме, че е в името на по-светло бъдеще. А "братчед" всъщност е името с което се наричат по между си тя и по-малката ми сестра. Те са "братчедите", а аз съм просто кака. За хората в нашия град съм каката с двете "ремаркенца", които мъкнех навсякъде. С любов, топлота и много смях си спомням моментите от деството им, когато аз пооткъсната от тях бях само наблюдател, а те измисляха куп щури идеи и с хъс се захващаха да ги реализират. Например направиха си бар /по детски/ и  вместо да го нарекат "Екзотика", объркали думите и го нарекли "Еротика", без изобщо  да подозират значението на тази дума. А дейността на бара се изразяваше в предлагането на сандвичи и сок на децата от махалата.
И така години наред смях и забавление, а след това изведнъж братчеда се оказа на хиляди километри от нас и ни липсва безкрайно. Е, при днешните възможности за връзки и комуникации, чувството на липса се притъпява донякъде, но все пак с огромно нетърпение очакваме всяко нейно завръщане в България. Тази година обаче, докато си говорехме с братчеда, някак си се зароди идеята ние да отидем да я видим. Първоначално изглеждаше много далечна и почти невъзможна за реализиране. След дълги сметки и умуване как това ще се отрази на бюджета ни, все пак стигнахме до извода, че каквото и да става пътуването си заслужава. И като започна едно вълнение - неописуемо направо. Решихме да си направим тениски - униформа на пътуването и те наистина правеха впечатление, тъй като не един и двама ни спираха да питат какво е това братчеда:)))))


И така стартирахме от Симитли с Макуин Зелената Светкавица /така шеговито наричаме колата си, която е малко фиатче от миналия век/   в 18:00 , а на сутринта вече бяхме във Венеция. Кой би повярвал???? Толкова години съм си мечтаела да отида в този град, а то било толкова близо и лесно достъпно.  Красота и много, много, много туристи. Бекрайно очарователно - броденето из малките тесни улички, безбройните сувенирни магазинчета, от време на време прекосяването на някой от каналите - сякаш си във филм и това, което се случва не е реално. Няма да мога да сложа снимки от всяко местенце, което видяхме , защото снимките само от Венеция са около 200. Но ето поне някои от тях:




 След Венеция посетихме и още няколко прекрасни места - Падуа и Верона. В Падуа прекарахме над час, разхождайки се в парк с около 70 статуи - много красиво и поддържано място. А Верона наистина надмина очакванията ми, защото усещането там е за някакво безвремие и много романтика.


Площадът в Падуа

Написахме си имената в къщата на Жулиета



 И така след тези вълшебни мигове в слънчева Италия, продължихме към братчеда. Някъде през нощта пристигнахме на Лазурния бряг. Там ни посрещна стринка, а ние безкрайно уморени заспахме без изобщо да подозираме какво ни очаква в следващите няколко дни.
Никога не съм си представяла, че Ница е толкова прекрасно, екзотично и интересно място. А и братчеда живее на две пресечки от плажа. Как да не му се прииска на човек да заживее там завинаги????? Разходките из дневната и нощна Ница са нещо неповторимо - градът е съвсем различен денем и нощем и единственото за което съжалявах е, че времето лети толково бързо, а има толкова много неща и ми се искаше денонощието да е не 24, а 48 часа.










Разбира се, има още стотици снимки, но няма как да бъдат сложени тук. Изненадите от братчеда - тук е мястото да кажа, че братчеда всъщност се казва Маги - бяха съвсем неочаквани. Всъщност тя се погрижи всяка една минута от прекарването ни там да бъде осмислена и незабравима.  Това е аквапарка, който посетихме и където ми се струва, че е необходимо дни наред да обикаляш, за да успееш да видиш всичко. Представленията с делфини, косатки и тюлени не могат да бъдат сравнени с нищо подобно, което досега съм виждала.







Ходихме и на лунапарк:




Знам, че публикацията стана изключително дълга, но не мога да подмина и страхотните мигове в Кан и Монако. Това е друг свят, сякаш на друга планета. Изумителните гледки, яхтите, скъпите коли, марковите бутици, червения килим - още се питам дали беше сън? Плувахме между огромни рибоци в Монако, а пък в Кан се насладихме на невероятно красиво морско дъно с корали  и разноцветни риби. А зеленината - тя е невероятна навсякъде.
Кан












Монако










 И така колкото и хубаво да си прекарва човек, все някога идва край и трябва да се завърнем в действителността.  Съвсем неусетно дойде края на нашето пътешествие, Маги остана вярна на себе си до последната минута и точно преди тръгване пак ни изненада. Даде ни една кутия, в която изобщо не подозирахме какво има, но когато я отворихме видяхме ето това:

Само след секунди се превърна в ето това:

Много мерси, мило братчедче! За всичко, което направи за нас, затова че ни посрещна в един от най-прекрасните градове в Европа и ни показа всички чудеса около него.
 Пътуването на обратно също бе изпълнено с емоции. Посетихме пещерата Постойна яма и Любляна. Малко снимчици и оттам и вече наистина свършвам:










А това е героят на нашето пътуване - МАКУИН ЗЕЛЕНАТА СВЕТКАВИЦА в Кан



  Трудно е да се предаде с думи цялото преживяване, но се надявам поне мъничко да съм успяла да го покажа.

5 коментара:

  1. Леле! Чудесно преживяване сте имали. Пак да отидете.

    ОтговорИзтриване
  2. Беше ми много интересно да прочета и да видя всички тези красиви снимки :) Личи колко хубаво сте прекарали!Страхотно.

    ОтговорИзтриване
  3. Хубаво е, когато човек се докосне до нови и интересни кътчета от света. Вашето преживяване е направо като приказка, която сте написали сами за себе си и която ви е изпълнила с толкова приятни и незабравими емоции! Поне за мъничко ни пренесе там, за което ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно е!Преди 3 години пътувах до Испания и минах само покрай всички тези места, които си посетила. Мечтата ми е един ден да им отделя по няколко дни.Благодаря за хубавите снимки и коментар. Желая ти хубав и спорен ден и когато пожелаеш да направиш пак това пътешествие!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесно пътуване, прехласнах се по тази публикация, по красотите ....още повече, че и аз бях по тези места преди повече от година! И сег ами навя страхотни спомени.....

    ОтговорИзтриване